Nagy Ákos

 
Móder Rezső Guruló Kozmosz című hangszobra nyomán”Íme, ami fent van, alulról jön, ami lent van felülről. Az Egy műve a varázslat. Ebből az Egyből egyetlen művelettel minden létező így keletkezett”.
(Hermész Triszmegisztosz, Tabula Smaragdina)
Retikuláris- háló vagy rácsszimmetriát kibontó darab, amely a kibomló föld és az ég ’héjait’ kívánja zeneileg illusztrálni.
(forrás: BMC) 
Nagy Ákos 1982. március 5-én született Dunaújvárosban. A helyi Móricz Zsigmond Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte tanulmányait, majd a szintén helyi Széchenyi István Gimnázium diákja lett. Később a Rosti Pál Gimnáziumban érettségizik. Gyermekkorában hegedülni tanult Petky Árpádtól a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskolában, amelyet 4 év után abbahagyott.

Budapestre 2000 szeptemberében költözik. Két évig magánúton ellenpontot és zeneelméletet tanít és felvételire készíti elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezőket.

Művészete szintetikus, szintetizáló hajlamú, amely a németalföldi polifón hagyományokból építkezik. Elemzi a késő gótikus és a kora reneszánsz zenei világot, amelynek nyomait művein éppen úgy tetten érhetjük, mint ahogy az erdélyi népzenét, az indiai, a khmer, a balinéz vagy a japán kultúráét. Kutatja az Európán kívüli ritmus- és hangrendszereket. Újabb formák és újabb struktúrák érdeklik s ezeket sajátos dallamrajzolatokkal tölti ki, amelyek igen gyakran a nem temperált rendszerből valók.

Zenéje tömör tömböket rakosgat egymás mellé és ezek sokszor megjelennek egymásra halmozva, amelyet layer technikának nevezett el. Kedveli a különféle matematikai sorozatokat, a variáció elve alapján szerveződő textúrákat, amelyeket bonyolult poliritmikus, politempós anyagokkal dúsít. Kamara és szóló hangszeres darabjai egyfajta organikus retikuláris (háló vagy vagy rácsszimmetria), transzlációs szimmetria mentén szerveződnek.

A kettőezres évek elejétől sorra találkozhatunk cikkeivel, recenzióival, zenei tárgyú írásaival a kulturális lapok hasábjain. 2009 januárjában négy társával (Baráth Bálint, Paska József, Preiszner Miklós és dr. Seprődi János) SZIMNIA (Szimmetrikus Zenei és Írásos Műveket Népszerűsítő és Ismertető Alapítvány) néven kortárs zenét propagáló, alkotóműhelyként is funkcionáló alapítványt hív életre, amelynek művészeti vezetője és programszervezője. 2009 májusától Karnevál címmel kortárs zenei műsort vezet a budapesti Fúzió Rádión (azóta megszűnt, ill. átkerült a Civil Rádióba).

Több bemutatója hangzott el már Magyarországon, Budapesten és a vidéki városokban egyaránt.

http://www.soundcloud.com/akosnagy

publikációk